


2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
6 sudu besar butter- suhu bilik
6 sudu besar vegetable shortening
6-8 sudu besar air ais
1- campurkan tepung+ garam+ gula
2- Kemudian masukkan butter+ shortening+ air ais
3- Gaul sampai jadi doh. Tak perlu uli atau terlebih gaul.
4- Bungkus dengan plastik dan masukkan ke dalam fridge selam 20 minit
Filling/inti:
500g labu- di potong dengan kulit, rebus hingga lembut. Kemudian peel off the skin. Masukkan isi labu dalam satu bekas
1 cawan susu
2 biji telur
1/2 cawan madu
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk halia
1/2 nutmeg* (saya x bubuh pun)


2- lecek isi labu tadi.
3- kemudian masukkan susu+ telur+madu+ serbuk rempah dan tepung (sedikit demi sedikit). Kacau biar sebati
4- Bakar kulit pastry 7 min dalam 200 oC
5-kemudian cuahkan pumpkin fillig tadi ke atas pastry yang separuh masak. sprinkle with nutmeg
6- Bakar lagi 15-20 minit, 180 oC
Ini hasil kerja Damia' (4 tahun) yang sangat rajin menolong (aka menyibuk) uminya memasak.
Saya tak larang, sebab nak galakkan dia jadi seorang perempuan yang rajin masuk dapur...hehe

No comments:
Post a Comment