Tuesday, August 16, 2011

transfer

Alhamdulillah. Dah dapat transfer.... back to the hospital! Oh Allah, am i doing the right thing??

Eye Vs ENT VS FMS????

Still undecided......

Ya Allah, bantulah aku membuat pilihan yang tepat untuk agama ku dan duniaku..


Dolu2 time med student, sangat berkobar2 untuk menjadi Ong specialist, berazam untuk memperbanyakkan doktor muslimah.. tapi, bila dah dapat anak, dah ada family ni, i tend to choose yang lebih flexible, dan tak de onkol. (ampuni aku ya Allah. Aku hamba yang lemah..). Boleh spend time more with family, observe my kids growing, prepare meals, buat aktiviti yang saya suka, bercuti bila2 yang saya nak....and the list goes on.

Fms?? entahla, for me, saya lebih suka specialized in something yang memang kita tahu betul in and out. Kalau macam fms ni, macam limited skill aje. Lagi satu, saya memang tak reti nak jadi bos..huhuhu...tak reti la nak handle human. Dan banyak pulak Quality2 yang nak dicapai .. yang perlukan kerjasama semua staff (yang sangat sukar nak dapat). Rasa berdosa pulak kalau stay, tapi malas nak peduli semua QA tu. (saya memang tak berminat terhadap statistik2 ni!!) Tapi, keje dia memang best, sharp at 5, dah boleh balik. Weekend boleh balik kampung. Bulan puasa, boleh solat terawikh penuh, Cuti raya, tak yah pening2 kepala berebut nak amik cuti.. hurrmm.. (sayang pulak nak tinggal)

Starting bulan september ni khabar2 nya semua h.o di semua hospital dapat keje shift. Anehnya ada juga yang tak suka... Betullah ada pro dan cons. Tapi kan masa kita h.o dolu2 kan rasa cam nak mati keje. Selalu wish keje shift macam nurses, atau pun pengarah bagi off after onkol, so boleh rehat, tido. Tak de la lepas onkol kena round ward, ambik darah, clerk patient dengan kepala yang berat dan terhuyung hayang.

Kalau yang tak suka tu sebab tak dapat learn to the maximum, okey la jugak. Tapi, kelakar la pulak bila yang tak suka tu sebab tak dapat duit onkol...hahahah...is it a joke? baik le habis shift tu pergi buat lokum, dapat jugak at least 30-40 per hour, daripada onkol yang di bayar hanya Rm 1.00 per hour (RM 100 per night) tapi penatnya berganda2.

Dah melencong jalan lain pulak.

Anyhow, start lepas raya ni, insyaAllah, saya akan bertukar... good bye kuala kraii..! hehe.. my hubby still tak tukar lagi, so i'll came back here and there...

Dan lepas raya ni baru dapat pilih masuk dept mana ikut kekosongan... arrghh... give me as sign ya Allah..
No comments:

Post a Comment